TheLasses(c)RonaldRietman (Middel)

Wij zijn Margot en Sophie, samen The Lasses. Zeven jaar geleden ontmoetten wij elkaar op een Ierse sessie in Amsterdam. Die sessies heb je over de hele wereld, maar vooral in Ierland en Schotland zie je ze veel: bijeenkomsten van muzikanten en zangers die eeuwenoude liedjes zingen en spelen, waarvan niemand meer weet wie ze geschreven heeft. Wij houden allebei ontzettend veel van dat genre en zongen dat soort liedjes los van elkaar al een hele tijd, maar op die Ierse sessie in Amsterdam ontdekten we dat onze stemmen heel goed bij elkaar pasten. Na een aantal keer met elkaar meezingen op die sessie in Amsterdam besloten we om een paar optredens samen te doen en toen bedachten we ook een naam: The Lasses. Dat past precies bij ons repertoire, want in Ierland en Schotland worden meisjes vaak “lass” genoemd (en jongens “lads”) en veel van de folknummers die we zingen komen uit die landen.

We hebben nét (op 27 oktober) ons nieuwste album “Undone” gepresenteerd en dat is voor ons een heel bijzonder album, want behalve heel oude liedjes staan er op dit album ook een aantal folknummers van andere artiesten die we geweldig vinden (zoals Richard Thompson, Sandy Denny en Natalie Merchant), én een aantal door ons zelf geschreven liedjes. Ook werkten we voor het eerst samen met een producer, Janos Koolen, die ons hielp met de arrangementen. Omdat het album nu net is uitgekomen stromen de recensies nu ook binnen en dat is ontzettend tof: mensen vinden het geluid van het album heel mooi en natuurlijk, en de arrangementen heel bijzonder. Op twee van de nummers op het album hoor je bijvoorbeeld een Franse hoorn, ingespeeld door jazz-hoornist Morris Kliphuis. Bij een live-optreden begeleiden we onszelf op gitaar, tenorukelele, bodhrán (een Iers percussie-instrument) en shrutibox (een soort klein harmonium). We zingen bij live-optredens vaak door een speciale microfoon die alles versterkt: zowel de zang als de instrumenten. Bij het opnemen van het album is het meeste geluid ook opgenomen door één microfoon die in het midden van de kamer stond opgesteld, zodat we elkaar konden zien terwijl we zongen: daardoor is het veel makkelijker om de zang dezelfde timing en intentie te geven, en dat zorgt ervoor dat je als luisteraar het gevoel krijgt dat je bij ons in de kamer bent en dat we speciaal voor jou staan te zingen.

Bij ons concert in Wilhelminaoord zullen we veel liedjes zingen van ons nieuwste album, maar we spelen ook zeker wat andere nummers die veel voor ons betekenen. Wij zingen het liefst op gevoel en passen onze set dan ook meestal aan aan het publiek dat er bij een concert aanwezig is. Soms merken we dat de mensen graag meezingen en dan doen we meer nummers waarbij dat kan, en soms spelen we wat meer luisterliedjes. Tussen de liedjes door leggen we meestal uit waar ze over gaan en vertellen we over onze tours over heel de wereld – de afgelopen jaren speelden we bijvoorbeeld in Japan, Canada, Amerika, Schotland, Engeland, Ierland, Duitsland, België en Nederland. We krijgen vaak complimenten over die praatjes tussendoor, maar we oefenen ze niet, dus je weet nooit vantevoren of we wel op de juiste plek uitkomen met ons verhaal, en of het wel grappig is! Zo zijn onze concerten elke keer anders en dat houdt het ook voor ons spannend. 

Als je alvast meer van ons wilt horen en zien kun je ons nieuwe album hier beluisteren: https://fanlink.to/lassesundone, of ons volgen op Facebook: https://www.facebook.com/TheLasses/

The Lasses treden op 30 november op in het Koloniekerkje in Wilhelminaoord. Kaarten bestel je via www.koloniekerkje.nl/agenda.